Bezoek en bijeenkomst bij Bruynzeel Storage Systems

Bruynzeel Storage Systems heeft vestigingen in 9 landen. Bruynzeel Storage Systems is van huis uit een houtverwerkend timmerbedrijf en levert nu al vele jaren geïntegreerde archief- en opslagsystemen.

In 23 landen werkt de onderneming met dealers. Bij Bruynzeel Storage Systems zijn 265 medewerkers werkzaam. De jaaromzet bedroeg in 2014 €65 miljoen, waarvan 94% export gerelateerd, 9 jaar eerder bedroeg de omzet nog €39 miljoen. Bruynzeel Storage Systems, producent van archief- en opslagsystemen, won recent de Limburg Export Prijs 2015.

TechnoValley innovatiecluster Servitization

Sinds medio 2015 komt een cluster bestaande uit TechnoValley-ondernemers, Fontys en LIOF tweemaandelijks bij elkaar voor verdiepingssessies over het thema Servitization; oftewel dienstverlening van een bestaand of nieuw product.

Op locatie bij één van de deelnemende bedrijven leren de ondernemers elkaar en elkaars bedrijven kennen en worden ideeën, plannen en ervaringen met betrekking tot Servitization gedeeld.

Vooral de klankbordfunctie blijkt goed te werken; de ondernemers dragen met kennis en ervaring vanuit hun eigen vakgebied bij aan de discussie en versterken zodoende elkaars plannen. Een aantal van de bedrijven hebben hun plannen al succesvol ontwikkeld en op de markt geïntroduceerd.

Bruynzeel en Servitization

Het innovatiecluster van 10 maart 2016 werd verzorgd door Andreas Sprang, service manager bij Bruynzeel Storage Systems te Panningen.
De traditionele markten worden steeds kleiner. Hoe kun je de  omzet toch vergroten of in ieder geval stabiel houden en zijn er nog andere interessante gebieden? Twee jaar geleden heeft Bruynzeel Storage Systems een servicemanager aangesteld.

Servitization betekent eigenlijk niets anders dan: hoe kunnen we geld verdienen met service en de diensten primair maken aan het product? Service is niet alleen het doen van onderhoud en reparatie, maar service wordt ook verleend met het geven van trainingen en advies. Het doel van Bruynzeel Storage Systems is een omzet op dit terrein te halen van 3 miljoen euro op een totaal van 65 miljoen euro in 2020.

De norm bij Bruynzeel Storage Systems is veilig werken in een veilige en goed onderhouden omgeving. Dat vereist dat de systemen minimaal 1x per jaar gecontroleerd dienen te worden door gekwalificeerde mensen. Deze regelgeving heeft de serviceafdeling van Bruynzeel Storage Systems rugwind gegeven, waar ze bij de klant mee voor de dag kunnen komen.

In 2015 kende de servitization bij Bruynzeel Storage Systems een superstart en werd er een omzet van 1,9 miljoen euro ‘gescoord’. Dit gebeurde niet vanzelf, maar door onder andere het trainen van eigen salesmensen. Zowel de producten als de service worden nu door dezelfde mensen verkocht. Klanten beschermen hun investering door een servicecontract af te sluiten.

Contracten worden in eerste instantie aangeboden voor de duur van 5 jaar met een verlenging van steeds 1 jaar. Een overeenkomst voor 10 jaar wordt als te lang ervaren. Voor de dealers en de verkoopmensen zijn hiervoor calculatietools beschikbaar.
Andreas Sprang besloot de bijeenkomst met de woorden: “We doen nog veel te veel ad hoc en daardoor blijven er nog veel mooie kansen liggen.”

De TechnoValley-bedrijven die aan de sessies deelnemen, zijn: Volantis, H&F Electronics, Bruynzeel Storage Systems, Montair, Van Aarsen, Robomotive, B|A|S en Vostermans.
Fontys hogeschool ondersteunt het cluster vanuit onderwijsperspectief en LIOF met de organisatie van de sessies en de facilitering van de plannen.