Ledenbijeenkomst Samen versnellen naar een circulaire economie

27 juli hebben we samen met bedrijven en experts bij elkaar gezeten om in te gaan op de transitie naar een groene circulaire industrie. Gastspreker Bas van Westerlo van Volantis heeft ons kennis bijgebracht én ons aan het denken gezet over het versnellen naar een circulaire economie. “Minder slecht is niet goed” aldus Bas.

Het lijkt nog lang maar in 2050 is een economie zonder afval het nieuwe normaal, waarbij alles draait op het hergebruiken van grondstoffen. In 2030, over 8,5 jaar, moeten er al 50% minder gebruik worden gemaakt van primaire grondstoffen. Op dit moment staat de teller in Nederland op 24% en wereldwijd is dit 8.6%. Met oog op de doelstelling van 2050 moeten we nog veel stappen nemen.

Alles wat je nieuw maakt moet anders zijn dan de primaire grondstof. Het mag over enkele jaren geen afval meer worden. Als bedrijf moet je hier stap voor stap mee bezig zijn. Het is van belang om te kijken naar alternatieven voor de primaire grondstoffen. We zetten hier de drie verschillende soorten smaken op een rij:

  • Bio based
  • Secundair
  • Hergebruik

Als we de stap naar een duurzame wereld écht willen maken, kunnen we dat alleen doen als de industrie en de bouw het voortouw neemt. We hebben als doel samen serieuze stappen te zetten om als regio de gewenste circulaire koploperspositie te ontwikkelen en claimen. Het is niet mogelijk om van de ene op de andere dag volledig circulair te zijn, dit is ook helemaal niet mogelijk. Maar Kijk eens naar de dingen die je als bedrijf kunt doen. “Het gaat erom dat we beter om gaan met deze aardbol en met onze grondstoffen.” Aldus Jan Houwen.  Zo kunnen we samen versnellen naar een circulaire wereld.

“Een visie zonder actie blijft een droom, met actie zonder visie blijf je in de waan van de dag. Een visie met een gedegen plan én uitvoering verandert de wereld.”  Nelson Mandela

Klanten gaan steeds meer vragen wat de voetprint is wat er tijdens het productieproces gerealiseerd wordt. Deze vraag zien wij de laatste jaren al meer toe noemen zegt Rob van Oene. Dit geeft aan dat de behoefte aan duurzaamheid bij de klant erg groot is.

We moeten samen kijken naar het grotere geheel en bouwen aan de dag van morgen. We kunnen ons allemaal afvragen wat is onze rol in deze transitie naar een volledige circulaire economie. Maar vraag ook eens aan andere bedrijven wat doe jij aan circulariteit en leer van elkaar.

Graag heten we jou ook welkom om lid te worden van Land van de makers en Techno Valley. Dit kan al vanaf €250,- per jaar voor kleinere bedrijven tot 25 fte, €1000,- voor bedrijven met 26 tot 100 fte en €2500,- voor bedrijven met 101 tot 500 fte.

Heb je interesse? Meld je hier aan.